Amenzi abuzive

În prima zi de carantina au fost amendați peste 5600 de români, în principal deoarece au ieșit din casă fără documentele necesare.  Prin OUG 34/2020 au fost stabilite limite ale amenzii cuprinse între 2.000 lei și 20.000 lei, pentru persoane fizice. Astfel de amenzi sunt disproporționate și pot împinge și mai multe persoane în sărăcie extremă, în special dacă ținem cont de faptul că, conform Eurostat, aproximativ ¼ din populație este expusă riscului de sărăcie, salariul mediu net este de puțin peste 3 000 lei și 30% câștigă salariul minim pe economie. Astfel de amenzi sunt cu atât mai îngijorătioare dacă ținem cont de criza economică care se anunță.  Deși aceste măsuri servesc un interes legitim, statul trebuie să găsească și alte soluții de-a convinge populația să ia măsuri de precauție. 

Deja au fost semnalate cazuri de abuz ale organelor de control:

  • Un exemplu este cel al unui tânăr care se deplasa legal pentru a cumpăra un produs farmaceutic, înainte de ora 22.00. 
  • Un alt exemplu relatat de presă este cel al unui polițist care amenință cu folosirea forței un șofer care refuză să înmâneze documentele pe baza cărora circulă, arătându-le doar prin geamul mașinii. 
  • Un bărbat a fost amendat pentru că a mers cu mașina la service, să repare o componentă esențială, în condițiile în care se deplasează cu mașina la locul de muncă, și un copil aflat la domiciliu, în Ploiești, poate avea oricând nevoie de îngrijire medicală de urgență la București.
  • Un personaj mondeno-interlop susține că a fost amendat, deși avea documentele completate, pentru că este mondeno-interlop.
  • La o spălătorie din localitatea Păulești, polițiștii îi amendează pe cei ce se opresc să spele mașina în drumul spre casă, inclusiv un șofer profesionist cu adeverință de la angajator, și un alt șofer amator

La Brăila, un tânăr ieșit cu bicicleta a fost abuzat de un jandarm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *