Dreptul la libera circulație, limitat în afara prevederilor Decretului privind instituirea stării de urgență

Cel puțin două autorități publice (Prefectul din Maramureș și Primarul din Comuna Greci, Județul Tulcea) au instituit reguli care limitează circulația persoanelor în județ, respectiv localitate, înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței Minilare nr. 3 – care a impus astfel de reguli la nivel național. Astfel, Prefectul din Maramureș a transformat în obligații recomandările din Ordonanța Militară nr. 2, în timp ce Primarul Comunei Greci interzice deplasarea vârstnicilor.

Primarul orașului Târgu Lăpuș a transmis o solicitare în atenția poliției din oraș pentru a interzice accesul oamenilor din Ponorâta, Comuna Coroioeni, în oraș. În solicitarea făcută publică de Primărie se cere ca poliția “să intervină ferm în interzicerea accesului căruțelor cu populația din Zona Ponorâta”. În document sunt invocate speculații cu privire la revenirea în țară a unor oameni din zonele roșii și galbene, fără să existe informații cu privire la numărul acestor persoane sau cu privire la măsurile de carantină impuse pentru aceste persoane. Solicitarea vizează orice persoană din Ponorâta (parte a comunei locuită de persoane afectate de sărăcie) care încearcă să intre în oraș cu căruța. 

Fără a contesta utilitatea măsurilor de limitare a deplasărilor, în opinia noastră Prefectul, respectiv Primarul nu aveau dreptul de a lua astfel de măsuri ce interferează cu libera circulație. Conform cu Decretul privind instituirea situației de urgență, „Limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective;” este una dintre măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală, ce „se dispun de ministrul afacerilor interne sau de înlocuitorul legal al acestuia, cu acordul prim-ministrului, prin ordonanță militară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *