Această criză are un efect disproporționat asupra grupurilor vulnerabile și situația acestor grupuri se va deteriora în lipsa unor măsuri concrete. Vedem deja efectele în țări precum Spania, Italia sau Franța, unde centrele rezidențiale pentru persoane în vârstă au devenit adevărate focare de infecție. În România unele ONG-uri au cerut deja protecție sporită pentru persoanele cu dizabilități din centre, a pacienților din spitalele de psihiatrie și a vârstnicilor din azile. Guvernul trebuie să vină cu măsuri concrete pentru toate persoanele care locuiesc în centre rezidențiale și care sunt mult mai expuse infectării, precum și pentru persoanele care nu au o casă unde să se autoizoleze.
Un alt fenomen îngrijorător este cel al violenței domestice. Vedem deja un trend internațional de creștere a violenței împotriva femeilor. Aceste probleme deja se văd și în România unde deja avem semnale că a început să crească fenomenul violenței domestice, am avut situația bărbatului care s-a autoizolat la domiciliu alături de fosta soție care avea un ordin de protecție față de acesta.
O categorie ignorată este populația săracă, în special din mediul rural. Pe de o parte avem un număr mare de cetățeni care s-au întors din vestul Europei și au ajuns în comunități în care nu își pot găsi de lucru în această perioadă. Pe de altă parte, avem cetățeni ale căror venituri erau oricum volatile (muncitori cu ziua, persoane angrenate în economia “gri”) și care nu își mai pot desfășura activitățile în condiții de distanțare socială sau chiar autoizolare. În ceea ce îi privește, singurul răspuns al statului este pedeapsa pentru nerespectarea limitărilor de circulație, în lipsa oricărei forme de asistență socială.
În mai multe localități au fost semnalate acțiuni ale autorităților îndreptate împotriva unor comunități sărace, prezentate ca fiind comunități de romi. În toate cazurile, locuitorii din aceste comunități sunt acuzați că nu respectă măsurile de izolare la domiciliu și devin un pericol public. Au fost luate măsuri de intimidare sau chiar de interzicere a unor drepturi, în principal dreptul la liberă circulație, suplimentar față de măsurile generale din județul respectiv. Prezentarea cazurilor în mass-media cu accent pe presupusa apartenență etnică a locuitorilor contribuie direct la creșterea intoleranței generale la adresa romilor și poate avea impact pe termen lung. Exemple:
- Ţăndărei
- Ponorâta / Tg. Lăpuş
- Liteni / Suceava
- Bujoreni, Vâlcea
- vama Cenad, Timiș
- Teliu, Brașov și Tărlungeni, Brașov
- Lerești, Argeș
- Moinești, Bacău
- Căzănești, Ialomița