
Odată cu regulile de distanțare socială și limitarea circulației persoanelor, participarea cetățenilor și a presei la ședințele consiliilor locale, și chiar organizarea offline a ședințelor, au devenit indezirabile. Dacă unele autorități s-au adaptat situației și au transmis pe internet ședințele (Consiliul Județean Cluj, Consiliul Local Iași, Consiliul Local Sector 6), altele au ales să profite de situație pentru a ține ședințele departe de ochii publicului și a presei, fără a transmite public desfășurarea acestora.
Un exemplu este Ședința Consiliului Local Craiova din luna martie. Ședința a fost organizată on-line, fără a fi însă și difuzată public. La adăpost de ochii presei, consiliul local a votat o realocare bugetară – prin care a decis o serie de cheltuieli cel puțin neprioritare (de ex. aspersoare).
UPDATE: 30 aprilie 2020
O autoritate locală care ignoră principiul pluralismului de opinii în procesul deliberativ este Consiliul General al Municipiului București. Ultimele ședințe ale acestui for au fost organizate online. La ultimele două ședințe ale Consiliului General (10.04.2020 și 30.04.2020) nenumărate solicitări ale consilierilor opoziției de a lua cuvântul au fost fie ignorate de Președintele de Ședință, fie luarea cuvântului a fost permisă doar după ce procedura de vot cu privire la proiectul de hotărâre aflat în discuție s-a încheiat.
În fapt, la nivelul ședințelor de Consiliu General, în acest moment, consilierilor din opoziție li se permite rar, aleator și cu abrupte întreruperi să ia cuvântul. În condițiile organizării ședințelor de Consiliu General online, prezentarea punctului de vedere al consilierilor din opoziție este cu atât mai dificilă. În înregistrările video ale celor două ședințe (disponibile online aici) se pot observa timpi complet disproporționați între luările de cuvânt ale Primarului General și ale viceprimarului, pe de o parte, și luările de cuvânt ale consilierilor din opoziție, pe de altă parte.
Prin lipsa de dialog și dezbatere în cadrul ședințelor Consiliului General, interesul public este profund afectat. Dincolo de faptul că dezbaterile pot îmbunătăți calitatea deciziilor luate de administrație, acestea sunt importante și pentru că dau șansa publicului de a înțelege mai bine conținutul proiectelor de hotărâre, avantajele sau dezavantajele lor.
Cu privire la cele descrise mai sus, am transmis o sesizare în atenția Instituției Prefectului Municipiului București.