“Toți cei identificați [persoane care practică cerșetoria] vor fi ridicați și duși în centrele sociale, considerați fiind și un potențial pericol pentru sănătatea publică”.
În atenția doamnei Renate WEBER,
Organizațiile semnatare ale prezentei scrisori vă solicită să analizați o potențială încălcare a drepturilor fundamentale ale omului e de către autoritățile locale din Municipiul Baia Mare.
Primarul Municipiului Baia Mare a anunțat pe pagina proprie de Facebook că instituția pe care o conduce ia măsuri împotriva persoanelor care practică cerșetoria. Concret, acesta spune într-o postare din 14 mai 2020: ”Cine cerșește este identificat și dus la centrul social pentru a nu fi un pericol pentru sănătatea publică, un pericol în plus pentru răspândirea bolii COVID-19”. Într-o altă postare din 25 martie 2020, acesta menționa: “Toți cei identificați [persoane care practică cerșetoria] vor fi ridicați și duși în centrele sociale, considerați fiind și un potențial pericol pentru sănătatea publică”.
Conform Ordonanței Militare 3/24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, la Art. 6 se menționează, limitativ: “(1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora.
(2) Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.”
Cu toate acestea, din mesajul public al primarului Cătălin Cherecheș putem înțelege că există măsuri de direcționare (reținere?, conducere administrativă?) către centre sociale pentru orice persoană care practică cerșetoria, indiferent dacă aceste persoane se înscriu în categoria persoanelor fără adăpost sau nu.
Mai mult, din mesajul edilului, se poate înțelege că aceste persoane pot fi direcționate și reținute în aceste adăposturi sociale împotriva voinței lor (utilizarea explicită a termenului “ridicați” din mesajul publicat în 25 martie). Or, Ordonanța Militară nu prevede ca persoanele fără adăpost să fie adăpostite împotriva voinței lor, ci prevede strict obligația autorităților administrației publice locale de identificare și asigurare a unui adăpost pentru aceste persoane. În mod evident aceste prevederi nu se aplică persoanelor care au un adăpost dar sunt nevoite să cerșească. Din retorica Primarului din Baia Mare reiese că o măsură de protecție socială și de limitare a răspândirii Sars Cov-2 riscă să devină o măsură opresivă și de natură să încalce dreptul la libertate de mișcare al persoanelor aflate în categorii sociale defavorizate.
Astfel că vă solicităm să verificați dacă sunt respectate drepturile și libertățile persoanelor defavorizate social, cu sau fără adăpost, nevoite în această perioadă să practice cerșetoria în Municipiul Baia Mare. Vă rugăm să verificați dacă aceste persoane se duc voluntar, fără să fie forțate sau amenințate, la centrele puse la dispoziția lor de către municipalitate și dacă rămân cazate voluntar în aceste locuri.
Vă atașăm și capturi ale mesajelor postate pe pagina proprie a primarului Baia Mare:
- Comunicat al primarului Cherecheș, publicat în 14 mai 2020 ():
- Comunicat al primarului Cherecheș, publicat în 25 martie 2020 ( ):
Organizații semnatare:
ActiveWatch
Asociatia MozaiQ LGBT
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul pentru Inovare Publică
Andrei Tiut
Asociația Miliția Spirituală
Funky Citizens
Centrul FILIA