Am lansat „Ghidul de supraviețuire civică”

Află cum să te aperi de abuzuri, unde să reclami ilegalități și ce drepturi ai în orașul tău

De câte ori nu te-ai trezit cu un șantier în cartierul tău, fără să știi cât durează lucrarea sau de câte ori nu te-ai împiedicat de gunoaie și gropi pe trotuar? Te-ai bucurat, poate, că stai într-o zonă verde, până să vezi cum copaci sănătoși sunt toaletați în exces sau mai rău, cum „fac loc” unui nou bloc construit între blocuri?

Dacă te regăsești în situații ca acestea, dar credeai că nu stă în puterea ta să le rezolvi, de acum ai la dispoziție un instrument nou: Ghidul de supraviețuire civică, un material realizat de grupul ONG-uri pentru Cetățean și adresat tuturor celor care își doresc să se implice civic.

Disponibil pe site-ul coaliției, la secțiunea „Ghid de supraviețuire civică”, acesta te ajută să înțelegi care îți sunt drepturile și ce poți face atunci când sunt încălcate. Vei descoperi o colecție ilustrată de situații comune, din care vei învăța să recunoști câteva din cele mai frecvente încălcări ale drepturilor cetățenești, dar și să faci primii pași spre rezolvare: cum să te aperi de abuzuri, unde să reclami ilegalități și cât de mult contează să faci echipă cu cei care gândesc la fel ca tine.

Totodată, ghidul își propune să le reamintească oamenilor că fiecare are la fel de multă responsabilitate și putere de a influența sau schimba lucrurile în societate și că este important să acționeze în interesul comunității, de fiecare dată când simt că le sunt încălcate drepturile.

„Mulți spun acuzator că unele organizații nu fac decât să critice. Nu e nimic rău în asta. Unul dintre rolurile societății civile este să fie atentă la cum își fac instituțiile treaba și să le critice atunci când nu o fac bine. Critica nu este “de dragul criticii”. Din critica asta pot să rezulte legi mai bune, spitale mai bine dotate, școli mai primitoare cu copiii, copaci salvați de la tăiere. În cele din urmă, pentru că le criticăm, instituțiile pot să devină mai responsabile.” declară Oana Preda, Director Executiv CeRe, membru ONG-uri pentru Cetățean.

Pe lângă un îndemn la acțiune, odată cu lansarea ghidului, coaliția arată și câteva povești de succes care s-au născut din spirit civic și din dorința de a nu mai asista pasivi la problemele din jur. Două dintre acestea sunt spuse de echipa Recorder, într-un reportaj video care aduce în prim-plan Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu și Grupul Civic Iancului, ai căror inițiatori povestesc cum au reușit să producă schimbări pozitive în cartierul lor. Alte reușite civice, alături de informații din ghid, pot fi urmărite pe paginile de social media ONG-uri pentru Cetăţean: Facebook și Instagram.

Ghidul de supraviețuire civică a fost scris de CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică și APADOR-CH și ilustrat de Tuan Nini. Conceptul ghidului și campania de comunicare au fost realizate împreună cu agenția FCB Bucharest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *