Scrisoare adresată Primului-Ministru Florin Cîțu
Organizațiile semnatare vă atrag atenția că măsurile de relaxare recente nu au vizat și condițiile de organizare și desfășurare a adunărilor publice. Mai mult, nici în declarațiile dumneavoastră recente cu privire la măsurile viitoare de relaxare nu faceți referire la adunările publice.
Astfel că vă solicităm să reveniți asupra condițiilor impuse pentru adunările publice, în concordanță cu măsurile de relaxare din celelalte domenii. Adunările publice sunt manifestarea democrației și, considerăm noi, orice amânare de relaxare a condițiilor de organizare a adunărilor publice este un afront adus libertății întrunirii și a libertății de exprimare.
Am văzut cum, în perioada recentă, au fost deschise sectoare precum HoReCa, săli de fitness sau piscine. Am auzit în discursul dumneavoastră că de la 1 iulie vor fi redeschise târgurile. Contextul pandemic actual pare că permite revenirea la practicile și viața de dinainte de izbucnirea pandemiei. De-aceea, pentru noi, este greu de înțeles de ce nu reinstaurăm și statul de drept în deplinătatea sa și nu permiteți organizarea adunărilor publice în condiții minime de restricții.
În acest moment, conform Hotărârii nr. 636/9.06.2021, sunt permise organizarea concertelor cu 1.000 de persoane, organizarea ceremoniilor de botez cu 200 de persoane și nu este nicio limită pentru participarea la pelerinaje. Adunările publice sunt în continuare permise cu participarea maximă a 100 de persoane. Având în vedere că nu cunoaștem să existe un risc epidemiologic crescut în cadrul adunărilor publice, prin comparație cu participarea la pelerinaje, spre exemplu, nu putem să ne explicăm această situație decât prin prisma unei scăpări sau prin prisma complacerii în situația de a limita un drept fundamental.
Pentru adunările publice care se desfășoară în aer liber, conform experților în sănătate, riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este minim. Mai mult, de mai bine de o lună, la nivelul orașului București, în cadrul evenimentului Străzi Deschise, sute de persoane (chiar mii) se strâng în zonele pietonale, fără restricții cu privire la număr sau fără obligativitatea distanțării sociale. În aceste condiții, este greu de înțeles pentru noi de ce și acum există o limită maximă de 100 de persoane pentru adunările publice din România.
Ghidul privind Libertatea Adunărilor Pașnice, elaborat de OSCE și Comisia de la Veneția în 2010, recunoaște protejarea sănătății publice printre motivele legitime pentru restricționarea dreptului de a participa la adunări publice. Același ghid spune însă că – astfel de restricții ar trebui să fie impuse numai dacă concentrații similare de persoane sunt de asemenea restricționate. Deci, înainte ca o asemenea restricție să fie justificată de nevoia de a proteja sănătatea publică, restricții similare trebuie să fi fost aplicate cu privire la participarea la școală, concerte, evenimente sportive și alte astfel de activități la care oamenii se adună în mod obișnuit.
Vă solicităm, deci, să reveniți asupra condițiilor de organizare a adunărilor publice și să luați în calcul actualul context pandemic, precum și măsurile de relaxare aplicate altor domenii.
Organizații semnatare:
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
ActiveWatch
Asociația Miliția Spirituală
Greenpeace România
Asociația Parcul Natural Văcărești
Asociația MozaiQ LGBT
RESPIRO – Human Rights Research Centre
Andrei Tiut (Civitas Politics)
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA
Asociația Civica
Federația Organizațiilor Naționale pentru Servicii Sociale – FONSS
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH
Asociația Four Change
Asociatia Atlatszo Erdely Egyesulet –Asociația Transilvania Transparentă
Dexonline
Asociația Miliția Spirituală
Centrul pentru Inovare Publică
Expert Forum
Asociația pentru Tehnologie și Internet – APTI
Institutul Român pentru Pace – PATRIR
Rise Out Iaşi