Încă un eșec al statului român – Tăierile ilegale de păduri fac noi victime

Scrisoare deschisă

 

În atenția:

Ministrului de Interne Lucian Nicolae Bode

Inspectorului general al Poliției Române – Chestor de poliție Benone-Marian Matei

 

Organizațiile semnatare, membre ale Grupului “ONG-uri pentru cetățean”, solicită Ministrului de Interne, Lucian Nicolae Bode, și conducerii Inspectoratului General de Poliție să asigure cu celeritate și transparență desfășurarea unei anchete în cazul jurnalistului Mihai Dragolea, a regizorului Radu Constantin Mocanu și a activistului de mediu Tiberiu Boșutar, agresați în zona Vatra Dornei de un grup de persoane.

 

Conform informațiilor apărute în spațiul public, activistul de mediu și cei doi jurnaliști au ajuns la spital în timp ce documentau fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Informațiile publice referitoare la starea de sănătate a celor trei persoane, precum și informațiile venite direct de la una dintre victime confirmă că acest atac este unul extrem de grav și, deci, în opinia noastră, incidentul trebuie să fie investigat cu seriozitate de către autoritățile române.

 

De-a lungul anilor, organizațiile de mediu au atras atenția, în mod repetat, că activiștii de mediu și silvicultorii își riscă viața în activitatea lor de protecție a mediului și de conservare a mediului natural. De asemenea, în ultimii ani mai mulți jurnaliști au fost agresați în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri. În 2019, Greenpeace România și Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar șase dintre ele au murit în urma acestor violențe. Considerăm că ne aflăm în zona unei probleme sistemice care pune în pericol viețile unor persoane care protejează chiar interesele statului român.

 

Faptul că în cadrul incidentului violent din zona Vatra Dornei au fost agresați, alături de activistul de mediu Tiberiu Boșutar, și doi jurnaliști, Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, arată că că însăși libertatea presei este pusă în grav pericol de fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Jurnaliștii au fost spitalizați, iar echipamentele de filmare au fost distruse, fapt inacceptabil într-un stat de drept.

 

Acest incident nu reprezintă un simplu derapaj, ci se alătură unui șir lung de evenimente grave, care pun în pericol spațiul civic, libertatea presei și care conduc la încurajarea fenomenului tăierilor ilegale. Solicităm protecția persoanelor victime ale acestui eveniment și anchetarea acestui caz în regim de urgență. Considerăm că acest tip de atacuri care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieți omenești, denotă incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale și, mai grav, denotă eșecul autorităților statului român în mandatul esențial de protejare a vieții cetățenilor.

 

 

Organizații semnatare:

 

ActiveWatch

Greenpeace România

Asociația Miliția Spirituală

Asociația Respiro – Human Rights Research Centre

Asociația MozaiQ LGBT

Atlatszo Erdely/ Transilvania Transparentă

Funky Citizens

Centrul FILIA

Centrul pentru Inovare Publică

Expert Forum (EFOR)

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

PATRIR – Peace Action, Training and Research Institute of Romania

Susține acest demers Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS (44 ONG-uri din domeniul social)

Asociația Rădăuțiul Civic

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *