Guvernul Ciucă și transparența decizională

Organizațiile semnatare, membre în Coaliția ONGuri pentru cetățean acuză lipsa de transparență și mimarea consultărilor de la nivelul Guvernului României. Legea nr. 52/2003 și consultarea societății civile par aspecte complet neglijabile pentru Prim-ministrul României. 

Fără ca acesta să fie singurul exemplu de acest fel, astăzi ne-a atras atenția proiectul de Ordonanță privind Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică, Guvernul însă nici nu mimează interesul pentru rezultatele etapei de consultare, urmând să voteze proiectul înainte ca termenul pentru dezbatere să se fi încheiat. 

În data de 3 decembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat pentru dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență privind stabilirea cadrului instituţional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Conform legii (și anunțului de pe site-ul Ministerului) Actul normativ este în consultare publică până la data de 13 decembrie. În plus, astăzi 10 decembrie, Ministerul a organizat chiar o dezbatere publică pe tema Ordonanței. 

Deși proiectul se află în dezbatere publică, Guvernul nici măcar nu se preface că ar putea să ia în considerare rezultatele dezbaterii, ci pune proiectul de Ordonanță pe Agenda Ședinței de Guvern din data de 10 decembrie. 

Ironic, în aceeași perioadă Guvernul României, prin Secretariatul General, invită ONGurile să participe la consultări care să conducă la elaborarea unei “Strategii și a unei foi de parcurs pentru implementare în vederea implicării societății civile în procesul decizional”, adică o strategie exact pe tema organizării dezbaterilor publice.

Prima recomandare pe care o facem Guvernului în contextul acestui proces este să respecte normele minime de consultare prevăzute de legislația în vigoare. Nici măcar nu e nevoie de o strategie pentru asta.

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația Miliția Spirituală

Asociația pentru Tehnologie și Internet

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *