Scoateți propunerile de extindere a interceptării din legea de implementare a Codului Comunicațiilor

Organizațiile semnatare solicită eliminarea propunerilor de extindere a mijloacelor de interceptare din proiectul de lege de implementarea a directivei Codului Comunicațiilor.

Pericolul îl reprezintă introducerea unui nou articol, Articolul 102, care lărgește în mod nejustificat domeniul și spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conținut și la „conținutul comunicațiilor criptate tranzitate”.

Lipsa totală de transparență și dezbatere prin care a fost adăugat acest articol care aduce limitări dreptului la viață privată este îngrijorătoare și inacceptabilă în 2021, într-o țară membră a Uniunii Europene.

Articolul 102 ar adauga aspecte în domeniul interceptării și accesului legal la comunicații electronice, dincolo de textul strict al Codului de Procedură Penală, cu garanțiile sale asociate. Textul propus extinde atribuțiile de interceptare legală și pentru „organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”, adaugă categorii noi de furnizori (inclusiv cu obligații de înregistrare la ANCOM) și lărgește acțiunile la activități noi, cum ar fi acordarea accesului la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii sau accesul la sistemele informatice ale găzduitorilor, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

Considerăm că toate aceste măsuri propuse ar fi o încălcare a dreptului la viață privată, drept apărat atât de Constituția României [Art 26 (1)], cât și de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (Art. 7) în lipsa unei dezbateri reale, a includerii  unor garanții adecvate și dincolo de cadrul normativ existent.

Vă solicităm:

  • scoaterea din proiectul de lege a art 102 și a articolelor conexe[1], care exced scopul directivei de implementat;
  • în condițiile în care Guvernul ar considera necesară lărgirea reglementării accesului legal la comunicații, ar trebui să facă acest lucru cu o propunere coerentă de lege de modificare a Codului de Procedură Penală, însoțită de o analiză de impact asupra drepturilor omului, care să ia în considerare deciziile relevante ale Curții Europene de Justiției și a Curții Europene a Drepturilor Omului. Această propunere ar trebui să urmeze procesul de dezbatere publică reală și necesară pentru un proiect cu un asemenea impact.

 

Apel susținut de:

Asociația pentru Tehnologie și Internet

Asociația Code for Romania

Asociația Interlan

Asociația Declic

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația Miliția Spirituală

ActiveWatch

Centrul pentru Inovare Publică

Federația Organizațiilor Naționale pentru Servicii Sociale – FONSS

Greenpeace

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH

Asociația Four Change

Asociația MozaiQ LGBT

Asociatia Atlatszo Erdely Egyesulet –Asociația Transilvania Transparentă

Dexonline

Asociația Parcul Natural Văcărești

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC

Andrei Tiut (Civitas Politics)

Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA

Asociația Civica

Expert Forum

Institutul Român pentru Pace – PATRIR

Rise Out Iaşi

Rădăuțiul Civic

 

[1] Definițiile de la art 95 și 96, ca și articolele 142 pct 21 și 22 și art 57(2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *