Organizațiile semnatare susțin public și sunt solidare cu grupul civic Girl Up România care, săptămâna trecută, a organizat un protest împotriva hărțuirii sexuale în școli, în fața Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Condamnăm modul în care Jandarmeria Română și reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București au ales să interacționeze cu persoanele care au protestat, un comportament care denotă aroganță și lipsa înțelegerii cu privire la rolul și misiunea pe care aceste instituții le au.
Reacțiile reprezentanților Jandarmeriei și ai Inspectoratului Școlar față de acest protest, notificat conform legii, arată (o dată în plus) că dreptul fundamental de a organiza și a participa la proteste este mai degrabă o luptă constantă cu autoritățile publice decât exercitarea unui drept fundamental pe care reprezentanții autorităților publice ar trebui să-l protejeze.
Pe scurt, organizatorii acestui protest au primit un avertisment din partea Jandarmeriei Române pentru că, din cauza mașinilor parcate pe trotuarul unde adunarea a fost notificată, au fost nevoiți să coboare parțial pe carosabil. În ciuda evidenței că protestul nu se poate desfășura în condiții de siguranță pentru participanți, Jandarmeria nu a luat alte măsuri decât sancționarea organizatorului și hărțuirea verbală și chiar fizică a participanților la protest. Mai mult, participantele la adunarea publică au fost hărțuite verbal și fizic și de către un bărbat care nu participa la acest protest. Apelul organizatoarelor de a fi protejate s-a lovit de o remarcă ironică și lipsită de decență din partea reprezentanților Jandarmeriei – a fost invocat dreptul agresorului la libertatea de exprimare, deși participantele și-au exprimat în mod explicit senzația de insecuritate fizică.
Nici reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București nu s-au ridicat la demnitatea impusă de funcțiile lor. În ciuda unei remarcabile mobilizări a elevilor pentru o cauză fundamentală și pentru care autoritățile publice ar trebui să lucreze, persoanele care le-au invitat la discuții au găsit de cuviință să le mustre pentru protest – care este manifestarea unui drept fundamental. Aceștia au reproșat protestatarilor că “aduc mass-media” la gardul instituției și că nu sunt la ore. Atitudinea paternalistă și focusul reprezentanților instituției pe imaginea pe care acest protest o proiectează asupra sistemului educațional confirmă, de fapt, necesitatea protestului. Hărțuirea sexuală este un fenomen în școlile din România, iar experții în acest fenomen sunt chiar elevii care au reclamat lipsa de acțiune a Inspectoratului Școlar. A-i trimite în bănci, cuminți pe aceia care au curajul de a-și cere drepturile este o practică care contravine principiilor autoreprezentării și o practică ce nu face decât să ascundă probleme care, în timp, devin și mai acute.
Organizațiile semnatare au transmis scrisori în atenția instituțiilor mai sus menționate, cu solicitări de a investiga modul în care au avut loc aceste interacțiuni și organizarea de programe de instruire pe tema hărțuirii sexuale pentru proprii angajați. Le găsiți aici și aici.
Problema hărțuirii sexuale este una gravă și larg răspândită, așa cum arată atât rapoartele publice cât și relatările societății civile și a mass-media. Guvernul României a adoptat în anul 2021 Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale SINERGIE 2021 – 2030, prin care recunoaște răspândirea fenomenului și își asumă măsuri de combatere a lui. De aceea solicităm tuturor instituțiilor publice responsabile să-și asume această problemă, să identifice fenomenul, să pregătească angajații în acest domeniu și să înceteze să il mai trateze în termeni superficiali și, uneori, chiar batjocoritori.
Ne manifestăm, o dată în plus, solidaritatea cu organizația Girl Up. Considerăm protestul organizat împotriva violenței sexuale în școli ca fiind unul necesar. Faptul că instituțiile publice cu care au interacționat au dat dovadă de o crasă iresponsabilitate față de organizatoarele acestui protest și față de cauză este o dovadă în plus a faptului că acest protest a fost atât de necesar.
Persoană de contact: Irina Zamfirescu, irina@activewatch.ro
Organizații semnatare:
Centrul pentru Inovare Publică
Institutul Român pentru Pace – PATRIR
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Asociația CIVICA
ActiveWatch
Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
Asociația MozaiQ LGBT
Centrul FILIA
Asociația Miliția Spirituală
Asociația Respiro
Asociația Rise OUT
Centrul de Resurse Juridice
Asociația Novapolis- Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare
Grup de inițiativă [H]UMANSUNITED / [H]LGBTQ+UNITED Brașov
Asociația Front
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A L.E.G.
Asociația ACCEPT
Consiliul Tineretului din România
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
VIF- Rețeaua pentru prevenirea și combaterea Violenței Împotriva Femeilor