“Starea democrației în 2022” – un raport care arată un mediu politic ostil democrației

„2022 a fost un an prost pentru democrație” – aceasta este concluzia pesimistă a raportului „Starea Democrației în 2022”, prezentat public astăzi, 10 mai 2023 și realizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare publică, Centrul pentru Inovare Publică și ActiveWatch, organizații membre ale Grupului “ONG-uri pentru cetățean”.

Ajuns la a treia ediție, raportul sintetizează munca de apărare a democrației și libertăților civile pe care organizațiile civice o derulează permanent, într-un mediu politic care alunecă în practici iliberale și care, uneori, amenință chiar existența organizațiilor neguvernamentale.

În anul 2022 au continuat acțiunile și inițiativele legislative menite să limiteze accesul publicului la informații și decizii. Raportul indexează încercările politicienilor și ale instituțiilor publice de a limita vocile critice din societate – cetățeni activi, presa independentă și organizații neguvernamentale activiste. Puterea politică a urmărit descurajarea participării la adunări publice, limitarea accesului la informații de interes public, îngrădirea libertății de exprimare, precum și slăbirea mecanismelor de monitorizare și semnalare a ilegalităților, conflictelor de interese și a abuzurilor din rândul administrației publice. Transparența decizională a fost grav afectată de introducerea unei excepții arbitrare de la prevederile legii. Printre altele, aproape toate actele normative referitoare la cheltuirea sumelor uriașe din PNRR au fost adoptate fără dezbatere, sub pretextul „urgenței”. Ceea ce ar trebui să fie proiectul major de modernizare și dezvoltare a statului ajunge să fie un proces ținut departe de ochii cetățenilor și care contribuie la slăbirea încrederii populației în instituțiile publice.

Este îngrijorătoare și creșterea influenței structurilor militarizate în treburile publice, dublată de mecanisme slabe de control civil și, în general, de o diluare a substanței democrației. Instituții cu rol de reglementare și control sunt ineficiente, în bună măsură pentru că nu există nici standarde de profesionalism, nici transparență în procesul de numire  politică a conducerii acestora. În acest context, raportul vorbește despre ”democrație ca formă fără fond”, amintind și de abuzul de legiferare prin ordonanțe, dar și de refuzul Curții Constituționale de a judeca unele cauze sensibile, cum este modificarea prin ordonanță a legii transparenței decizionale.

În anul 2022, mai arată autorii raportului, a continuat o tendință îngrijorătoare în finanțarea politică din România: formațiunile politice primesc tot mai mulți bani publici, fără obligația de a declara transparent ce fac cu ei. Partidele refuză să aplice legea accesului la informații de interes public, chiar și atunci când pierd în instanță. O mare parte a banilor merge către capitolul intitulat general „mass-media și propagandă”, și există suspiciuni rezonabile că influențează conținutul editorial, subminând unul din stâlpii democrației.

Autorii raportului au consemnat și câteva vești bune. Oana Preda, directoare a Centrului de Resurse pentru Participare Publică, unul din autorii raportului “Starea Democrației”, spune că au fost situații în care presiunea publică a funcționat și că unele inițiative periculoase au fost retrase, cel puțin pentru moment. A fost amintită și decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Bumbeș contra României, care a dat câștig de cauză activistului care fusese amendat pentru o acțiune civică de protest.

Coaliția Grupul ONG-uri pentru Cetățean este îngrijorată cu privire la continuarea tendințelor iliberale în anul 2023: „Toate aceste derapaje se întâmplă într-un context de potențială creștere economică, bazată pe sume importante pentru investiții publice, provenite mai ales din mecanismul european pentru redresare și reziliență. Controlul fluxului de investiții reprezintă, în sine, o miză politică majoră. Subvențiile, privilegiile și controlul investițiilor publice (cu achizițiile aferente), această relația opacă dintre bani și politică, închide puzzle-ul degradării democrației din România. Politicieni lacomi și mediocri au nevoie de liniște pentru a folosi banii publici în interes personal. Își asigură liniștea prin golirea de sens a instituțiilor democratice, prin numirea unor personaje dubioase în instituțiile de control, prin controlul politic asupra justiției și prin intimidarea vocilor critice”, concluzionează autorii raportului.

Anul 2023 este un an pre electoral important, urmând ca în 2024 cetățenii să fie chemați la urne pentru a schimba conducerea politică la toate nivelurile. Raportul lansat astăzi este o oglindă a spațiului politic și a modului în care instituțiile publice au ales mai degrabă să urmărească agendele politice în dauna interesului public. 2023 trebuie, în opinia noastră, să fie un an al reconstrucției încrederii între cetățeni și clasa politică și asta nu se poate face în lipsa angajamentelor ferme de reinstaurare și consolidare a tuturor valorilor democrației. Astfel că acest raport este și un apel la responsabilitate către clasa politică de a reveni în slujba cetățenilor și de a crea contexte favorabile libertății de exprimare și libertății presei, transparenței decizionale, dezbaterilor publice și profesionalizării.

 

Raportul “Starea democrației în 2022” este disponibil aici

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *