Solidaritate cu jurnaliștii concediați din redacția Libertatea

Am citit cu stupoare știrea care a anunțat faptul că 20% dintre jurnaliștii publicației Libertatea urmează să fie concediați de către conducerea trustului Ringier România. Conform articolelor publicate de redacția Libertatea, decizia concedierilor vine în urma refuzului jurnaliștilor de a prelua pe linie editorială subiecte impuse de conducerea Ringier, care sunt în opoziție cu modelele de etică și valorile membrilor redacției și care, conform declarațiilor jurnaliștilor, nu servesc interesului public și, mai mult, vulnerabilizează dramatic o anumită categorie de public.

Ziarul Libertatea a câștigat încrederea publicului prin independență, verticalitate, și perseverența cu care a investigat și a adus pe agenda publică subiecte incomode pentru puterea politică. Încercarea acționarilor de a monetiza această încredere pentru a o transforma în instrumentul de lobby al unei industrii este inacceptabilă și în detrimentul interesului public. Probabil nu este întâmplător că este vorba despre industria pariurilor, una care ridică probleme etice prin însăși natura ei, exploatarea cinică a unei dependențe.

În calitate de organizații membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetățean” ne exprimăm solidaritatea cu jurnaliștii care sunt forțați să părăsească redacția Libertatea, una dintre puținele redacții independente din România, care în ultimii 5 ani a avut curajul și constanța de a prezenta publicului subiecte referitoare la sectorul neguvernamental, în pofida curentului masiv exprimat în ultimul an de politicieni, de a stinge vocile activiștilor și ONG-urilor care apără spațiul civic, drepturile omului și democrația.

În lumina acestor decizii nedrepte, care vă împiedică să vă continuați activitatea, vă transmitem recunoștință pentru că ați reușit să dați voce persoanelor și comunităților care sunt din ce în ce mai neauzite, contestate și nepopulare în societate și sperăm că veți reveni curând în fața publicului, cu articole de calibrul celor cu care l-ați obișnuit, construind, poate, un nou spațiu protejat de interese obscure în peisajul mass-media. Suntem cu gândul alături de Iulia Roșu, Cătălin Tolontan și de toți jurnaliștii obligați să părăsească redacția Libertatea.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *