Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești! Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

ActiveWatch, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică și Centrul pentru Inovare Publică, organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniul libertății presei, al bunei guvernări și al participării publice cer partidelor PSD și PNL, printr-o scrisoare deschisă, să nu transmită semnalul că agresiunile împotriva jurnaliştilor sunt tolerate şi încurajate. Într-un an electoral cu cinci scrutinuri diferite şi o atmosferă politică supusă unui risc ridicat de inflamare, este necesar ca astfel de comportamente nedemocratice să fie aspru condamnate de forţele politice responsabile, afirmă cele patru organizații. Clasa politică şi reprezentanţii puterii au obligaţia să asigure protecţia jurnaliştilor, să respecte rolul presei şi să demonstreze, nu doar prin declaraţii, ataşamentul faţă de valorile democratice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul ActiveWatch

Scrisoare deschisă

Către: PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

Către: PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL

În atenţia Dlui Preşedinte Marcel Ciolacu

În atenția Dlui Președinte Nicolae Ciucă

Organizaţiile semnatare au luat act cu îngrijorare de incidentele grave întâmplate la şedinţa Consiliului Local al municipiului Ploieşti din 28 februarie 2024, atunci când un apropiat al primarului Andrei Volosevici a ameninţat, înjurat şi a încercat să agreseze mai mulţi jurnalişti prezenţi la respectiva şedinţă, fiind oprit doar de intervenţia unor consilieri locali şi a forţelor de ordine.

Având în vedere gravitatea celor întâmplate și dubla calitate a dlui Volosevici, de actual membru PNL și anunțat candidat la Primăria Ploiești din partea PSD, organizaţiile semnatare cer conducerilor Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal să se delimiteze şi să condamne public cele întâmplate la şedinţa Consiliului Local Ploieşti şi să sancţioneze lipsa de reacţie a primarului Andrei Volosevici.

Din relatările presei, persoana care i-a agresat pe jurnaliștii Victor Preda de la Actualitatea Prahoveană și Harry Ștefan de la NecenzuratPh este Fernando Scoruş, tatăl unuia dintre consilierii de cabinet ai primarului Volosevici, care nu este la primul incident de acest fel, în trecut manifestându-se agresiv la adresa unor consilieri locali, a reprezentanţilor presei sau chiar unui fost primar al Ploieștiului. IPJ Prahova l-a sancționat pe Fernando Scoruș cu 200 de lei amendă pentru incidentul din 28 februarie.

Complicitatea actualului primar cu acest comportament agresiv este evidenţiată şi de reacţia sa la incidentele din 28 februarie când a declarat că responsabilitatea menţinerii ordinii la şedinţele Consiliului Local nu îi aparţine şi că „şi jurnaliștii mai denaturează realitatea”. Primarul Andrei Volosevici nu a dorit să comenteze aceste incidente nici atunci când ActiveWatch i-a solicitat un punct de vedere înainte de redactarea acestei scrisori publice.

Situația a declanșat o mișcare de solidaritate a presei locale care a anunțat un boicot al conferințelor de presă ale primarului. Jurnaliștii din presa locală au organizat, la începutul acestei săptămâni, și o conferință de presă chiar în fața Primăriei Ploiești și au protestat, la ședința Consiliului Local, purtând tricouri inscripționate cu mesaje. Au participat la aceste proteste: Observatorul Prahovean, Actualitatea Prahoveană, NecenzuratPH, Știri Actuale, phtv.ro, Dada TV, Gazeta de Prahova, Prahova Economică,Telegrama, Știri Actuale, VP TV, emisiunea Proces Verbal.

Într-un an electoral cu cinci scrutinuri diferite şi o atmosferă politică supusă unui risc ridicat de inflamare, este necesar ca astfel de comportamente nedemocratice să fie aspru condamnate de forţele politice responsabile. Clasa politică şi reprezentanţii puterii au obligaţia să asigure protecţia jurnaliştilor, să respecte rolul presei şi să demonstreze, nu doar prin declaraţii, ataşamentul faţă de valorile democratice. În lipsa unei reacţii ferme, cele două partide vor transmite semnalul că agresiunile împotriva jurnaliştilor sunt tolerate şi încurajate.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Centrul pentru Inovare Publică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *