Despre noi

Suntem aici pentru a urmări și reclama potențialele abuzuri de putere în perioada stării de urgenţă. Atragem atenția autorităților ori de câte ori considerăm că este necesar și cerem echilibru și justificare în luarea măsurilor excepționale.

Starea de urgență vine cu restricționarea exercitării unor drepturi, cum ar fi dreptul la viață privată, la întrunire, la circulație. Justificat, dreptul la sănătate și eforturile de limitare a efectelor pandemiei sunt acum pe primul loc.

Înțelegând că viața are prioritate, credem cu tărie că pandemia nu trebuie să fie paravan pentru abuz. Deciziile pe care le ia guvernul în această perioadă, dar și felul în care acestea sunt implementate la nivel local, trebuie să fie corect justificate și bine corelate cu nevoile comunităților asupra cărora aceste decizii se iau. Indiferent de circumstanțe, guvernanții trebuie să țină cont de principiile statului de drept și valorile democrației.

În toate statele lumii, situația prin care trecem este o oportunitate pentru lideri politici cu înclinații iliberale.

Am văzut semne și la noi. De la derogarea de la respectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, făcută pe tăcute, până la refuzul unor instituții de a furniza date de interes public jurnaliștilor.  

Pe măsură ce lipsa resurselor devine acută pentru oamenii închiși în case, începem să vedem din ce în ce mai des utilizarea forței de către forțele de ordine. Numărul mare de amenzi și cuantumul acestora poate fi citit în cheia eficienței, dar poate fi citit și în cheia preferinței pentru coerciție.

———————————————————–

Suntem Grupul “ONG-uri pentru Democrație”. Ne-am adunat pre-pandemie, cu interesul de a apăra și lărgi spațiul civic. Criza actuală ne-a schimbat și nouă prioritățile, iar până vor veni vremuri mai bune, acționăm pentru a semnala și limita potențialele abuzuri de putere.