23 de organizații au cerut Primarului din Târgu Lăpuș să retragă restricțiile de circulație pentru cetățenii din Ponorâta

Ne-am alăturat celor 22 de organizaţii neguvernamentale care au solicitat public Primarului din Târgu Lăpuş (Maramureş) să retragă interdicţiile de circulaţie în oraş pentru cetăţenii din Ponorâta.

Primarul a cerut Poliţiei să interzică ferm “accesul căruțelor cu populație din zona Ponorâta, aparținând comunei Coroieni”. De asemenea, în scrisoarea adresată Poliţiei, Primarul precizează că doreşte protejarea populației din Târgu Lăpuș și că: “Există suspiciuni că o mare parte dintre aceste persoane sunt sosite recent din țări cu zone roșii sau galbene de COVID-19” și că “prin deplasarea acestor cetățeni ai localității Coroieni-Ponorâta în orașul Târgu Lăpuș, cetățenii orașului Târgu Lăpuș nu se mai simt în siguranță”.

Noi, organizaţiile semnatare ale scrisorii publice adresatePrimarului considerăm că solicitările acestuia conţin speculații care nu pot constitui argumente care să fundamenteze o măsură atât de radicală. În ieșirile publice ale Ministrului Marcel Vela se menționează explicit și repetat că măsurile de carantinare ale unei comunități se iau doar după atente analize, carantinarea fiind una dintre măsurile cu cel mai puternic impact asupra cetățenilor. În plus, niciuna dintre Ordonanțele Militare nu dă dreptul autorităților locale să ia măsuri pentru restrângerea dreptului la liberă circulație, suplimentare față de cele luate de autoritățile centrale.

Măsura solicitată de Primar este profund discriminatorie, deoarece vizează o singură comunitate, pe cea din Ponorâta, și nu se adresează și altor cetățeni din alte comunități.

Interzicerea transportului cu căruța în Târgu Lăpuș duce la îngreunarea accesului oamenilor din Ponorâta în oraș. Accesul la produse mai ieftine și mai variate este important mai ales pentru persoane care provin din comunități marginalizate și sărace, așa cum este cazul comunității din Ponorâta. Aceste măsuri afectează o comunitate marginalizată, care deja se află în dificultate. Important de menționat este că aproximativ 400 dintre persoanele din comunitate sunt copii. Membrii acestei comunități se supun și ei, deja, restricțiilor impuse la nivel național. A impune noi restricții și a-i menține în afara circuitului de produse alimentare vitale în această perioadă nu face altceva decât să expună și mai tare oameni deja vulnerabili.

Citeşte integral scrisoarea.

Sursa: www.cere.ong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *