Revenim cu o nouă și ultimă (sperăm) actualizare cu privire la parcursul proiectului legislativ L139/2023 care amenința să restrângă sever dreptul de a protesta prin instituirea unor sancțiuni mai dure pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. După ce, pe 2 mai, fusese respins de Senat, Camera Deputaților a adoptat proiectul cu amendamente, pe 17 mai. Pe durata dezbaterilor parlamentare Coaliția „ONG-uri pentru cetățean” a susținut importanța protejării dreptului de a participa la acțiuni de protest pentru sănătatea democrației. Amendamentele depuse chiar de unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul Lucian Bode, prezentate încă din faza dezbaterii proiectului la Senat, mentin pedeapsa cu amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani (aceeași din Codul Penal în vigoare), pentru: „fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.” Reamintim că varianta propusă inițial de domnii Bode și Ciucă ar fi presupus exclusiv închisoarea, de la 1 la 5 ani, pentru această faptă. Conform acelorași amendamente, dispare și circumstanța agravantă, care ar fi condus la pedeapsa cu închisoare de la 2 la 7 ani, „dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane împreună”.
Actul adoptat predeve, însă, pedeapsa cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, pentru cei care tulbură ordinea și liniștea publică prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor și majorarea pedepsei cu o tremie dacă persoana care comite aceste acte de violență are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor. Chiar dacă legiuitorul a recepționat mesajul societății civile și a revenit asupra soluției propuse, considerăm că este, în continuare, îngrijorătoare tendința de a institui măsuri represive pentru a controla și preveni manifestări firești într-o democrație vie.
Reamintim și că modifcările au fost făcute fără a fi fundamentate de vreo analiză sau statistică prin care să se demonstreze nevoia înăspririi pedepselor. Pe parcursul dezbaterilor parlamentare, Coaliția „ONG-uri pentru Cetățean” a criticat faptul că se menține în Codul Penal sancțiunea pentru „atingeri grave aduse demnității persoanelor”, deoarece o astfel de normă reprezintă un risc de încălcare nu doar a exercitării de către cetățeni a dreptului fundamental la adunări publice, ci și al celui la libera exprimare.