Viitorul Avocat al Poporului trebuie să fie un garant real al protejării drepturilor fundamentale

Coaliția ONG-uri pentru Cetățean solicită partidelor politice angajamentul ferm pentru numirea unor persoane competente, integre și neutre politic la conducerea Avocatului Poporului și a celorlalte instituții responsabile cu apărarea drepturilor fundamentale.

 

Către:

Marcel Ciolacu, Președinte PSD

Ilie Bolojan, Președinte PNL

Elena Lasconi, Președintă USR

Kelemen Hunor, Președinte UDMR

 

Ne adresăm dumneavoastră, reprezentanți ai partidelor parlamentare implicate în negocierea unei majorități democratice și pro-europene, pentru a vă solicita angajamentul ferm și fără echivoc pentru întărirea instituțiilor care apără drepturile fundamentale. Un prim pas concret este garantarea numirii unei persoane neutre, integre și competente în poziția de Avocat al Poporului.

Rezultatele alegerilor parlamentare au condus la o prezență însemnată a formațiunilor politice extremiste în Parlamentul României. În acest context, salutăm angajamentul partidelor democratice de a forma o majoritate care să garanteze viitorul european al României, ceea ce numim un cordon sanitar împotriva extremismului. În același timp, ne îngrijorează perspectiva că singura opoziție politică vor rămâne chiar formațiunile extremiste. Credem că este esențial să avem instituții puternice și independente care apără drepturile cetățenilor, instituții capabile inclusiv să atragă atenția guvernului și majorității politice atunci când există riscul încălcării drepturilor fundamentale.

Mandatul Avocatului Poporului a încetat la data de 26 iunie 2024. Actualul legislativ a evitat să inițieze procedura de desemnare a unei noi persoane, permițând noului Parlament să facă acest lucru. Avocatul Poporului are un rol esențial pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice. De asemenea, Avocatul Poporului are prerogativa constituțională de a ridica direct excepții de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor.

Pentru a asigura numirea unei persoane integră, competentă și neutră politic în poziția de Avocat al Poporului, vă solicităm să vă angajați la respectarea următoarelor principii:

  1. Neutralitate politică. Viitorul Avocat al Poporului să nu fi fost membru al niciunui partid politic în ultimii cinci ani și să nu fi ocupat vreodată o funcție de demnitate publică în calitate de reprezentant al unui partid politic. Aceste criterii se aplică suplimentar față de condițiile profesionale enumerate în Art. 143 din Constituție, coroborat cu prevederile Legii nr. 35/2007 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

 

  1. Integritate. În procedura de recomandare a candidaților, grupurile parlamentare nu vor nominaliza candidați care au probleme de integritate, incluzând: situații de conflict de interese sau incompatibilitate, condamnări penale (inclusiv după intervenția reabilitării), situația de urmărit penal, suspiciuni de plagiat, asocierea publică cu persoane sau situații care le-ar discredita, declarații publice în favoarea unor persoane sau regimuri vinovate de crime sau a unor conducători față de care Curtea Penală Internațională a publicat mandate de arestare.

 

  1. Transparența procesului. Birourile Permanente ale celor două Camere vor lăsa suficient timp între nominalizare și audierea candidaților pentru ca publicul să poată reacționa. Comisiile Juridice vor organiza audieri publice, anunțate din timp, în prezența mass-media, și dând posibilitatea reprezentanților universităților și organizațiilor societății civile să adreseze întrebări candidaților.

Suntem încrezători că o abordare bazată pe principiile de mai sus va conduce la consolidarea unei instituții fundamentale a statului de drept – Avocatul Poporului – și la creșterea încrederii cetățenilor în democrație, instituții și partide politice.

Principiile enunțate vor fi aplicate corespunzător și în selecția conducerii altor instituții cheie din domeniul drepturilor fundamentale, pe măsură ce aceste poziții vor deveni vacante. Între aceste instituții enumerăm: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *