Libertatea de expresie, pericol pentru ordinea publică

O studentă din comuna Florești, județul Cluj a fost amendată de Poliția Locală a Comunei pentru o postare pe facebook prin care îl critica pe primarul comunei pentru lipsa de acțiune în combaterea pandemiei.

Procesul verbal de contravenție este încheiat în baza Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Art. 2, pct. 1. 

Printr-un exces de zel, agentul constatator a decis să aplice amenda maximă prevăzută de lege, reținând că: “Susnumita, la data și ora menționate, a adresat expresii jignitoare primarului comunei Florești, în public, pe rețeaua de socializare facebook, inducând în eroare publicul și lezând demnitatea acestuia, provocând indignarea cetățenilor utilizatori, prin afirmația Comandantul părăsește ultimul nava, dvs. ați părăsit-o primul.”

Reamintim aleșilor locali că aceștia, prin natura funcției pe care o ocupă, sunt supuși atenției publice și activitatea lor profesională este expusă criticii publice. Reamintim că, conform jurisprudenței CEDO, limitele criticii admisibile devin mai mari atunci când este vorba despre persoane care acționează în calitate de autoritate publică în exercițiul funcției decât în cazul persoanelor particulare, obișnuite. (De Carolis și France Télévisions împotriva Franței).

Cu atât mai mult în această perioadă considerăm că autoritățile publice au obligația să asculte și să răspundă nemulțumirilor cetățenilor și să nu caute să le „închidă gura” prin aplicarea de amenzi abuzive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *