Noi abuzuri ale poliţiei

În ultima perioadă au apărut în spațiul public informații despre mai multe situații în care cetățenii sunt victime ale unor acte de abuz din partea poliției pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare. Au fost înregistrate atât cazuri în care indivizi singuri sunt agresați, dar și scandaluri de amploare între grupuri de cetățeni și polițiști.

Înțelegând că în multe cazuri cetățenii încălcau reglementările, ceea ce justifică penalizarea acestora, înțelegând că în alte cazuri cetățenii au avut un comportament violent, considerăm însă că orice acțiune a forțelor de ordine trebuie să rămână în limitele legilor și ale procedurilor  legale și să fie condusă de principiul proporționalității. Utilizarea disproporționată a forței,  umilirea celor în cauză nu sunt scuzabile.

Imaginile difuzate de presă și activiști relevă în multe cazuri acțiuni violente ale poliției, umilirea și încălcarea dreptului la demnitate, nu de puține ori, conduse de rasism:

·         Patru persoane care au fost conduse la secția de poliție și ale căror fotografii au fost postate pe facebook de către un polițist pentru că au luat mâncare de la gunoi.

·         Povestea unei femei și a fiului minor peste care poliția a intrat în casă, care au fost umiliți în stradă iar apoi reținuți ore în șir la secția de poliție.

·         Mai mulți bărbați culcați pe pământ sunt bătuți de forțele de ordine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *