Dreptul la protest la coada relaxării

Odată cu intrarea în starea de urgență, au fost luate mai multe măsuri ce au afectat mai multe drepturi și libertăți. Printre acestea a fost și interzicerea adunărilor publice. Măsura a fost menținută și la începerea stării de alertă.

La 1 iunie, odată cu scăderea răspândirii infecției cu SARS – COV2, Guvernul a renunțat la unele dintre restricțiile impuse: s-au deschis terasele, nu mai există restricții de deplasare între localități, a reînceput viața sportivă, religioasă și culturală. Nu și cea civic-activistă. Guvernul a găsit de cuviință că maxim 500 de persoane pot participa la un concert, în condiții de distanțare socială, dar nu și la un protest, care ar putea avea loc în aceleași condiții. 

Ghidul privind Libertatea Adunărilor Pașnice, elaborat de OSCE și Comisia de la Veneția în 2010, recunoaște protejarea sănătății publice printre motivele legitime pentru restricționarea dreptului de a participa la adunări publice. Același ghid spune însă că – astfel de restricții ar trebui să fie impuse numai dacă concentrații similare de persoane sunt de asemenea restricționate. Deci, înainte ca o asemenea restricție să fie justificată de nevoia de a proteja sănătatea publică, restricții similare trebuie să fi fost aplicate cu privire la participarea la școală, concerte, evenimente sportive și alte astfel de activități la care oamenii se adună în mod obișnuit. 

Și alte instanțe găsesc că restricțiile cu privire la adunările publice trebuie nuanțate, pe baza faptului că scopul nu este interdicția în sine, ci prevenirea răspândirii virusului prin măsuri de distanțare socială. Aici despre decizia Curții Constituționale a Germaniei care permite organizarea unei adunări publice, în condiții de distanțare socială. 

Având în vedere posibilitatea organizării unor manifestări culturale, considerăm că autoritatea publică ar fi putut prevedea și posibilitatea organizării unor adunări publice de protest, cu obligativitatea respectării condițiilor obligatorii de distanțare socială impuse în această perioadă. Având în vedere incertitudinea cu privire la prelungirea stării de alertă, ne manifestăm îngrijorarea cu privire la posibilitatea de a amâna nepermis de mult revenirea la respectarea dreptului de a protesta în România. Fără a face o ierarhie între dreptul de a participa la evenimente culturale și dreptul de a protesta, considerăm că dacă există condiții potrivite pentru una dintre aceste forme de întrunire, aceleași condiții sunt valabile și pentru cealaltă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *