Sfârșitul statului de drept la Baia Mare

La Baia Mare, sărăcia este o crimă. Angajații primăriei, transformați într-o brigadă de vigilante, ridică cu forța de pe stradă persoane bănuite că „apelează la mila publică”. Îi duc în centre sociale, indiferent dacă vor sau nu. Sunt obligați să se „reabiliteze prin muncă”. Imaginea lor este cinic folosită de primar în comunicarea publică. Cel mai trist este că cetățenii aplaudă.

8 organizații non-guvernamentale au transmis Avocatului Poporului, Ministrului Muncii și Justiției Sociale și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării solicitarea de a analiza măsurile pe care primarul Baia Mare, Cătălin Cherecheș, le-a luat împotriva oamenilor care practică cerșetoria în oraș. Acțiuni ale Primăriei precum ”ridicarea” acestor persoane, cazarea forțată în adăpostul de noapte, munca în folosul comunității pentru simplul motiv că sunt beneficiarii unor servicii sociale la care au dreptul, sunt, în opinia semnatarilor, inadmisibile și incompatibile cu principiile demnității umane și ale drepturilor omului.

Încă din luna martie, primarul Municipiului Baia Mare a anunțat pe pagina proprie de Facebook că instituția pe care o conduce ia măsuri împotriva persoanelor care practică cerșetoria. Concret, acesta spunea într-o postare din 14 mai 2020: ”Cine cerșește este identificat și dus la centrul social pentru a nu fi un pericol pentru sănătatea publică, un pericol în plus pentru răspândirea bolii COVID-19”.  Într-o altă postare, din 25 martie 2020, acesta menționa: “Toți cei identificați [persoane care practică cerșetoria] vor fi ridicațiși duși în centrele sociale, considerați fiind și un potențial pericol pentru sănătatea publică”. Pe 30 mai, aflăm, tot dintr-o postare a primarului Chereceheș, că serviciile sociale astfel oferite sunt “plătite” cu muncă în folosul comunității, deși nu există niciun fel de reglementări legale în acest sens.

Fotografiile și mesajele postate de primar în această perioadă descriu acțiuni în forță, fără considerație pentru oameni sau pentru ideea de serviciu social. Unii oameni sunt alergați și ridicați din spațiul public de către persoane îmbrăcate în civil, fără a purta însemnele evidente ale unor forțe de ordine care au dreptul de reținere a persoanelor. Reiese din relatările presei locale că cel puțin unele dintre aceste persoane sunt determinate cu forța să presteze muncă în folosul comunității: “unii s-au tăvălit pe jos ca să nu muncească și au fost chemați jandarmii, ca să îi convingă” (articol din Banatul Azi). Din mesajele postate de primar pare că acțiunea a fost una mai degrabă în spiritul „igienizării” spațiului public de persoanele aflate în situația de sărăcie extremă decât de furnizare a unui serviciu social.

Ridicarea oamenilor cu forța de pe stradă și cazarea lor nevoluntară în centre sociale este ilegală. Practic, oamenilor li se aplică pedeapsa privării de libertate, la dispoziția primarului, fără să fie implicată în proces o instanță de judecată. Cazarea forțată este plătită cu muncă în folosul comunității, tot fără nicio bază legală și nici ca urmare a deciziei unei instanțe de judecată. Este, atât pentru victime, cât și pentru autorități, sfârșitul statului de drept și instaurarea unui stat cu reguli proprii la Baia Mare. De această dată, victime ale unui sistemului de pedepsire gândit de primar sunt persoanele aflate în sărăcie extremă, lipsite de orice mijloace juridice de a se apăra.

Subliniem că cerșetoria nu este o infracțiune, spre deosebire de exploatarea cerșetoriei (forțarea unor persoane să practice cerșetoria de către o altă persoană). Persoanele care practică cerșetoria sunt, de cele mai multe ori, fie victime ale infractorilor, care le folosesc pentru câștiguri proprii, fie persoane aflate în sărăcie extremă, pentru care această activitate reprezintă singura sursă de venit la care au acces. Prin urmare, măsurile luate la Baia Mare de primarul Cherecheș nu fac altceva decât să lovească fie în victime ale infracțiunilor, fie în persoane aflate deja într-o situație extrem de vulnerabilă din punct de vedere social.

Facem apel către toate instituțiile publice din România care pot verifica legalitatea activității primarului din Baia Mare să acționeze cu celeritate, în condițiile în care discutăm despre încălcări grave ale drepturilor omului (restrângerea libertății de mișcare, posibil muncă forțată). Facem apel și către clasa politică să se delimiteze de aceste acțiuni care pun în pericol dintre valorile fundamentale ale statului de drept și să denunțe public aceste măsuri represive, persoanele vizate de ele fiind în mare nevoie de sprijin concret și solidaritate.

Pentru a accesa documentele transmise, click aici : Avocatului Poporului, Ministrului Muncii și Justiției Sociale și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Semnatari :

ActiveWatch

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Institutul pentru Solidaritate Socială

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația pentru Dezvoltare, Transparență și Participare Publică “ CIVICA ”

MozaiQ LGBT

Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA

Miliția Spirituală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *