2021 avea potențialul de a fi un an mai bun pentru democrație, cel puțin mai bun decât 2020. Dacă anul 2020 a fost marcat de pandemie și a fost cumva previzibil ca spațiul civic și libertățile cetățenești să fie afectate de nevoia (justificată sau nu) de reacție rapidă, aveam alte așteptări de la anul 2021. Chiar dacă România a fost în continuare în stare de alertă, 2021 ar fi fost un moment bun de reabilitare și aplicarea unor lecții învățate pe tema drepturilor cetățenești și a spațiului civic.
Din păcate, nu a fost deloc așa. În cel mai bun caz, se poate vorbi despre stagnare și perpetuarea acelorași probleme: legislație decentă (pe alocuri proastă, pe alocuri bună), prost aplicată sau ignorată, abuzuri punctuale și o permanentă stare de alertă și lipsă de predictibilitate.
Coaliția „ONG-uri pentru Cetățean” a continuat și în acest an să monitorizeze spațiul civic și să atragă atenția asupra abuzurilor care au avut loc în 2021. În a doua ediție a raportul nostru, „Starea democrației în 2021” am inclus toate lucrurile pe care noi le-am găsit îngrijorătoare în ultimul an: continuarea încercărilor de modificare a legislației în detrimentul cetățenilor și a spațiului civic, lipsa de transparență și consultare, intimidarea și agresarea jurnaliștilor, numiri controversate în funcții publice etc.
Scopul acestui Raport este să aducem la lumină grelele încercări prin care democrația noastră trece în fiecare an și să reamintim tuturor că vigilența joacă un rol central în protejarea valorilor democratice europene la care România aspiră.
Descarcă Raportul „Starea democrației în 2021” de aici