Parcul Izvor trebuie să rămână parc și să rămână al cetățenilor

Sursă foto: Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor

Semnatarii susțin demersul Grupului de Inițiativă Civică Parcul Izvor și solicită ferm primarului general, Nicușor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor. Deși documentul este transmis în atenția Consiliului General, solicităm ca Primăria Municipiului București, prin conducerea ei, și Consiliul General nici măcar să nu ia în calcul acest document. Considerăm că acest document trebuie să rămână la nivel de dorință complet sfidătoare la adresa comunității locale a unei companii private. 

Dacă printr-o fatală eroare acest document ajunge în dezbaterea Consiliului General, solicităm consilierilor generali să se opună ferm acestei propuneri și să reprezinte interesele comunității din București. În opinia noastră, propunerea de concesionare nu vizează doar un spațiu fizic, adică Parcul Izvor. Vizează chiar dreptul fundamental la oraș, dreptul fundamental la un mediu sănătos și dreptul cetățenilor de a le fi reprezentate interesele la nivelul instituțiilor publice. 

Concesionarea unui parc echivalează cu restricționarea accesului în parc, în condițiile în care, în mod evident, prioritatea va fi profitul economic, nicidecum interesul public și asigurarea că toți cetățenii vor avea acces neîngrădit într-un parc public. Vă reamintim că festivalul Nostalgia a ținut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni și a lăsat în urmă un spațiu dezolant, care încă nu și-a revenit. Rolul autorității publice este să protejeze puținele spații verzi pe care acest oraș le are, nu să le pună la dispoziția unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate. 

Ne așteptăm ca grija primarului pentru spațiile verzi, manifestată prin revizuirea cu atenție a fiecărui arbore înainte de a da aviz de toaletare să fie una consecventă și să îl împiedice de la a da curs acestei propuneri absolut de neacceptat. Chiar simpla montare de elemente logistice necesare pentru toate activitățile înșirate în cererea de concesionare contravine ideii de parc (la care adăugăm că sunt propuse concerte cu până la 25.000 de participanți în acel spațiu). Ceea ce ni se propune pentru Parcul Izvor este un spațiu de consum, departe de menirea pe care un parc public o are. Este cinicăm preocuparea firmei de a include un „hub de dezvoltare a ONGurilor” – ideea că un astfel de hub ar utiliza spațiul public al bucureștenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de inițiativă și a organizațiilor semnatare.

Bucureștiul este un oraș care are de suferit de pe urma congestiilor urbane, cu un nivel de poluare care depășește deseori limitele admise și cu spații verzi sub limita necesară pe cap de locuitor. Toate eforturile autorităților publice trebuie să fie îndreptate spre creșterea calității acestor spații și spre extinderea lor. Deși primarul general a promis comunității în campania electorală o centură verde sau finalizarea Registrului Verde iată, ne-am coborât standardele într-atât încât suntem în situația de a-i cere să nu transforme un parc public într-un spațiu privat, destinat unui mall în aer liber. 

De asemenea, știm că primarul general este într-o constantă căutare de fonduri pentru a suplimenta bugetul capitalei. În opinia noastră, există limite evidente în ceea ce privește modul în care municipalitatea poate să facă asta. Iar concesionarea unui parc este dincolo de ce poate fi tolerabil. 

 

Semnatari:

Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor

Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff

Grupul de Inițiativă Civică Parcul Herăstrău

Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Grupul de Inițiativă Favorit

Inițiativa Civică Bucureștii Noi

Asociația Părinți de Cireșari (Piața Domenii)

Asociația Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala teritorială Bucureşti-Ilfov

Asociația Parcul Natural Văcărești

Asociația Grow Up Romania

ActiveWatch

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația MozaiQ LGBT

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația Rise OUT

Asociația Miliția Spirituală

Asociația Respiro

Asociația CIVICA

Ești din Sectorul 5, dacă

Platforma de Mediu pentru București

Fundația Comunitară București

Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești

Asociația BAZA. Deschidem Orașul

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *