Companii private și autorități publice solicită sume enorme în instanță cetățenilor și ONG-urilor care apără dreptul la un mediu sănătos
Un SLAPP, pe lung Proces strategic împotriva participării publice, este chiar asta – o palmă dată, în instanță, jurnalistului, activistului sau organizației care face prea multă gălăgie și are ca scop intimidarea, și a “inculpaților”, dar și a altora care ar putea deranja interese economice sau politice.
Hărțuirea în instanță poate însemna solicitări de daune, recuperarea unor cheltuieli de judecată imense, solicitări de dizolvare a organizației sau urmărire penală. În România astfel de procese au afectat în special jurnaliști. În ultimii ani, însă, din ce în ce mai multe ONGuri sau persoane fizice (reprezentanți de ONGuri sau activiști neafiliați) au devenit victime ale unor astfel de procese, ca urmare a demersurilor lor civice. Cei mai mulți au deranjat interese imobiliare sau alte tipuri de investiții.
Câteva dintre cazurile de SLAPP pe care le urmărim reflectă abuzurile la care sunt expuși cetățeni obișnuiți, în calitate de persoane fizice, asociații sau organizații neguvernamentale, pentru că au apărat dreptul comunităților de a trăi într-un mediu sănătos.
Asociația Ecologică AER Muntenia Sud vs. Clean Tech și Agenția pentru Protecția Mediului, parte a unui proces care a plecat de la poluarea olfactivă și deversările produse de fabrica de prelucrare de deșeuri de origine animală.
Dorina Milea, Președinta Asociației explică cauza aici.
Între timp, Clean Tech a renunțat la solicitarea de daune de 20 de milioane de euro membrilor asociației, pentru că ar fi trebuit să plătească o taxă de timbru prea mare, însă membrilor organizației li s-a înscris totuși litigiul în cărțile funciare. Pentru a se elibera de litigiile din cartea funciară, cetățenii au fost nevoiți să facă contestație și încă așteaptă un răspuns.
One United Properties vs. cetățenii din Grupul Floreasca Civică
Unul dintre cele mai cunoscute conflicte în instanță este cel dintre mai multe organizații neguvernamentale și compania One United Properties. Organizațiile au venit în sprijinul unui grup de cetățeni din cartierul Floreasca și au acționat autoritățile publice în instanță încercând oprirea unei dezvoltări imobiliare cu privire la care existau suspiciuni de nelegalitate și care urma să afecteze negativ calitatea mediului din cartier. Unele dintre procese au fost câștigate, altele pierdute. În final, dezvoltatorul, care a intervenit în procesul dintre cetățeni și autorități, a avut câștig de cauză în instanță. Dezvoltatorul nu s-a oprit însă aici, ci a mers până la a solicita desființarea ONG-urilor aflate în imposibilitatea de a plăti cheltuieli de judecată fabuloase. Una dintre organizații a fost dizolvată, iar o alta a reușit să se salveze strângând banii pentru cheltuielile de judecată din donații.
Răzbunarea continuă cu un proces deschis de compania imobiliară One United Properties direct împotriva unora dintre cetățenii din cartier și a reprezentanților organizațiilor care anterior i-au acționat în instanță, cărora le solicită daune de 1 milion de euro pentru îndrăzneala de a se lupta pentru drepturile lor. Cei chemați acum în instanță sunt acuzați inclusiv pentru că au petiționat instituțiile publice și că și-au făcut publice nemulțumirile pe rețele de socializare sau în stradă.
“Ne-am trezit dați în judecată pe persoană fizică pentru niște lucruri care sunt practic constituționale. Ne-au spus că am șicanat autoritățile statului cu petițiile pe care le-am făcut, că am făcut protest.”
“Deci, practic, toate aceste drepturi constituționale ne-au fost imputate și acest lucru este foarte grav”. Cristina Vanea, membră a grupului Floreasca Civică. Video
La termenul din 8 noiembrie, Tribunalul a decis suspendarea cauzei, până la finalizarea unui proces similar, în care One Properties a acționat în judecată numai ONG-urile.
Cazul comunității Valea Putnei – Mestecăniș – Pojorâta
De 17 ani, locuitorii din Valea Putnei – Pojorâta se opun punerii în functiune a unui depozit de deșeuri construit în vârful muntelui, aproape de pasul Mestecăniș, la câteva sute de metri de casele oamenilor. După ce au încercat fără succes petiții, articole în media, participare la consultări și ședințe de consiliu, câțiva localnici au decis să meargă în instanță.
După zece ani de procese (unele câștigate și unele pierdute), în care Consiliul Județean Suceava a cheltuit sume imense din bani publici pentru a se apăra de cetățenii contestatari, șase dintre localnicii care n-au abandonat lupta sunt somați acum să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 300.000 de lei. Cheltuielile de judecată reprezintă, în principal, costurile cu societatea privată de avocați angajată de Consiliul Județean Suceava pentru a se apăra de sătenii din Valea Putnei – Pojorâta. Este vorba despre societatea de avocați Stoica & Asociații, care aparține fostului Ministru al Justiției Valeriu Stoica și care i-a reprezentat în instanță și pe One Properties în majoritatea litigiilor cu cetățenii din cartierul Floreasca și organizațiile care i-au sprijinit. De data aceasta, Stoica & Asociații au fost plătiți din fondurile publice alocate de Consiliul Județean Suceava.
O veste bună există totuși: depozitul de deșeuri nu este pus în funcțiune, neavând încă toate autorizațiile necesare.
“Am avut tenacitatea să nu renunț. În statul român dreptatea este facultativă”. Aristide Maxim, unul dintre cetățenii care s-a opus gropii de gunoi din vârful muntelui.
Lupta One United Properties cu presa
One United Properties a acționat în judecată jurnaliști de la patru publicații. În toate cazurile există câte o acțiune prin care compania solicită instanței emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să dispună înlăturarea unor articolele de presă. În afara acestor acțiuni, împotriva fiecărei publicații există și altele prin care sunt solicitate daune sau despăgubiri.