Adresele de e-mail ale consilierilor locali aleși în 3 dintre sectoarele orașului nu sunt publice

Dacă eşti cetățean al Sectorului 3, 4 sau 5 nu poți contacta direct membrii consiliului local, pentru că adresele lor instituționale nu se găsesc pe nicăieri.

Încercând să contactăm consilierii locali din București, am constat că pe site-urile a patru primării din cele șase, adresele de email ale aleșilor locali nu sunt publice. Următorul pas a fost să solicităm executivului Primăriilor de sector să ne transmită datele de contact ale consilierilor și am recomandat publicarea acestora pe site-urile instituțiilor. Răspunsurile primite sunt dezamăgitoare și arată cât de puțină importanță este acordată transparenței în administrațiile locale bucureștene. Cel mai disprețuitor ne-a răspuns primăria care se consideră a fi “instituția cea mai digitalizată din România” – Primăria Sectorului 3: adresele de email ale consilierilor locali sunt date cu caracter personal, deci nu pot fi furnizate publicului. 

Situația la nivelul fiecărui sector: 

  • Sectorul 1 – La solicitarea noastră aparatul tehnic a publicat pe site adresele de email ale 21 consilieri (ei și-au dat acceptul pentru acest lucru). Mai trebuie făcute publice adresele de email a încă 6 consilieri. 
  • Sectorul 2 – Pe site-ul instituției sunt publicate adresele de email ale tuturor consilierilor locali.
  • Sectorul 3 – Aici am întâlnit cea mai îngrijorătoare situație. Pe site-ul instituției nu figurează adresele de email ale niciunui consilier local. Executivul Primăriei ne informează că acestea sunt protejate de legislația pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR) și ne pune la dispoziție adresa Biroului de Relații Consiliu Local, ceea ce înseamnă că cetățenii nu pot comunica direct cu consilierii, fără a fi intermediați de executiv. Acest mod de a gestiona comunicarea nu avantajează nici cetățeanul, nici consilierii care nu deschid un dialog cu cei care i-au ales.
  • Sectorul 4 – Pe site-ul instituției nu figurează adresele de email ale niciunui consilier local. Executivul Primăriei ne-a transmis o singură adresă de email a secretariatului care repartizează corespondența. Din această cauză nu există nicio garanție că informațiile vor ajunge la consilierul dorit.
  • Sectorul 5 – Pe site-ul instituției figurează adrese de email ale consilierilor locali, însă acestea nu funcționează deoarece domeniul este inexistent.
  • Sectorul 6 – Pe site-ul instituției sunt publicate adresele de email ale tuturor consilierilor locali.

Grupul „ONG-uri pentru cetățean” face un apel public la transparență adresat fiecărui consilier local și fiecărui Primar de sector în cauză și solicită publicarea adreselor de email instituționale ale consilierilor locali pe paginile web ale instituțiilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *