Starea democrației în 2020 – un raport al Coaliției „ONG-uri pentru Cetățean”

Ultimul an a prezentat multe provocări aduse de pandemie. Viața de zi cu zi a suferit schimbări fără precedent pentru a limita pe cât mai mult posibil răspândirea virusului SARS-CoV-2 și a proteja viața și sănătatea cetățenilor. Astfel, cei de la guvernare au fost nevoiți să impună restricții care au limitat drepturile noastre fundamentale și care de multe ori, din cauza implementării proaste sau pur și simplu din cauza excesului de zel al autorităților, au dus la abuzuri.

Noi, cei din Coaliția „ONG-uri pentru Cetățean”, am urmărit neîncetat spațiul civic și am avut grijă să raportăm și să atragem atenția asupra abuzurilor care au avut loc în anul 2020, abuzuri care de multe ori au fost amplificate de contextul epidemiologic. În raportul nostru, „Starea democrației în 2020” am inclus toate lucrurile pe care noi le-am găsit îngrijorătoare în ultimul an: încercări de modificare a legislației în detrimentul cetățenilor și a spațiului civic; abuzuri comise de autorități fie ele naționale, județene sau locale; excesul de zel folosit de organele legii; proasta gestionare a pandemiei de către politicieni, din cauza lipsei de transparență și consultare cu spațiul civic.

Prin acest Raport, dorim să facem cunoscute grelele încercări prin care democrația din România a trecut în acest ultim an și să reamintim tuturor că vigilența este necesară pentru a putea proteja standardul valorilor democratice europene la care România aspiră.

Descarcă Raportul „Starea democrației în 2020” de aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *